Om een antwoord te bieden aan een prangend tekort aan studentenhuisvesting geeft de ULB in 2009 de opdracht aan de ontwikkelaar van het bestaande campusgebouw om een uitbreiding te realiseren op hun site. De uitbreiding voorziet in een maximaal aantal energetisch efficiënte wooneenheden die kunnen gerealiseerd worden op een stedenbouwkundig verantwoorde manier. Geen evidente opdracht, zo blijkt… Lees meer...
Het beschikbare terrein voor deze uitbreiding is vrij beperkt, maar bezit toch een aantal interessante kenmerken. Eén ervan is een groen ‘scherm’ langsheen de Triomflaan, gevormd door een dicht begroeid talud die het terrein vooraan afschermt. Deze talud-afscherming van het terrein was destijds een bewuste keuze gebaseerd op Amerikaanse “college-sites”. Het nieuwe stedenbouwkundig plan bestendigt de groene buffer en aldus het eiland- of campusmodel.
Gezien deze context, wordt het nieuwe gebouw een link tussen de stedelijke omgeving en de campussite en zullen we het ook aldus vormgeven. Een relatief hoog volume achter de talud zal enerzijds het aspect van afscherming versterken; anderzijds zal het de rooilijn van de Triomflaan volgen waardoor het ook zal aansluiten bij de bebouwing langsheen de straat. Door het in drie segmenten op te delen, breekt het met de afgeronde vorm van de laan en leunt het tevens aan bij de aangrenzende schoolgebouwen waardoor het gebouw zich opnieuw met beide stedenbouwkundige zones integreert.
Aan de voorgevel (en de verlengde zijstukken ervan) opteren we hoofdzakelijk te werken met plaatmateriaal, dit om de idee van scherm te versterken. De bovenste bouwlaag is hierbij teruggetrokken om de impact naar de straat te verminderen, waardoor het gebouw beter in verhouding staat in zijn omgeving. De zorgvuldig gekozen openingen doorbreken de massiviteit van de gevel en brengen variatie en schaduw. De horizontale stroken in plaatmateriaal bevestigen het dynamisch aspect van de straat.
Zij- en achtergevel (zijde van de campus) worden uitgevoerd in rode baksteen die aansluit bij de andere campusgebouwen. Een half opengewerkte parkeergarage (voor 28 wagens en 224 fietsen) wordt vervat in een massieve betonnen sokkel in 2 van de 3 segmenten. De ingang tot het gebouw is geaccentueerd in een gevelelement met dezelfde materialiteit als de voorgevel – de ‘openbare’ zijde van het gebouw. Dit maakt het gebouw erg leesbaar en vanzelfsprekend. Het horizontaal en verticaal verbinden van naastliggende raamgehelen brengt speelsheid in het gevelvlak.
Het binnengebied tussen het bestaande gebouw en het nieuwe gebouw tenslotte, is ingevuld met een mix van parking en groenaanleg. Hoogstammige bomen, groenstroken en parkmeubilair brengen rust in het binnengebied en verlagen het gevoel van densiteit.
Elsene, 2014-2015
bouwheer I Eckelmans Projects nv
oppervlakte I 10 000 m2
budget I € 12 000 000
aannemer I Janssen nv







