Qua volume past het project zich in het straatbeeld in. Kroonlijsthoogtes en daken conformeren zich naar het overwegend beeld van een straat die initieel bebouwd was met individuele, grondgebonden woningen maar in de loop der tijden vermengd is geraakt met meergezinswoningen. Lees meer...
Uiteraard is de nabijheid van Brussel en de daarmee gepaard gaande woondruk daar niet vreemd aan. Beleidsplannen hebben hier decennia lang niet op ingespeeld, eerder een oogje dichtgeknepen zeg maar over het aantal bouw- en woonlagen van (heel) veel panden. Die verhoging van woondensiteit straalt ook af op het openbaar domein: de straat is één langgerekte parking en inpandige garages verdringen de eerste woonlaag naar verdiepingsniveau of/en zijn ondergebracht in achterin gelegen garageboxen.. Allemaal geaccepteerde en juridisch verworven situaties. Dit specifieke terrein vormt hier spijtig genoeg geen uitzondering op en mede door haar perceelsbreedte van +/- 15,5m leent het zich ook eerder tot een meergezinswoning.
In plaats van deze context als een handicap te beschouwen, prikkelt het ons om hier zowel valabele ruimtelijke kwaliteit als individuele woonkwaliteit te realiseren. Een opportuniteit ook om het project een meerwaarde te laten zijn ten aanzien van de middelmatigheid die haar omringt.
Het opvallend karakter van het project vindt men in de strakke volumetrie, in de gevelmaterialisatie (afwisselend horizontaal en verticaal verlijmd metselwerk), zwarte aluminium beplating en de haast sculpturale uitwerking van het volume wat op verspreide plaatsen inpandige terrassen creëert. Ongeacht het feit dat achterin gelegen garages hun toegang behouden, is de voortuin hier in de eerste plaats een groene ruimte. We stappen ook af van de principe dat wagens haaks op de straat parkeren en (dus) manoevreren. Aldus is het project tegelijkertijd in haar omgeving geïntegreerd als dat het zich er van op een positieve wijze van onderscheidt.
Strombeek-Bever, 2020-2022
bouwheer I BV Weissbach-Hildebrandt
oppervlakte I 550 m2

