COPRO is een controle-instelling die bouwproducten certificeert en controleert bij de respectievelijke producenten. I.f.v. die bouwproducten organiseert ze zich in “bedrijfsclusters”. (betonproducten, asfaltproducenten, granulaten, natuurstenen, kunststoffen en metalen). Elke opdeling blijft echter artificieel, er zijn overlappingen, er is gemeenschappelijke know-how en vooral nood aan interne communicatie. De toenmalige kantoren van Copro waren hier allesbehalve op voorzien. Lees meer...
De voormalige huisvestiging in twee inwendig met mekaar verbonden rijwoningen met de gekende Belgische achterbouwen, barste niet alleen uit haar voegen, maar confronteerde Copro dagelijks met de onefficiënte (samen)werking, veroorzaakt door deze aan de noden onaangepaste bouwstructuur.
Kern van de opdracht op het nieuwe bouwterrein was dan ook een betere “clusterverdeling” waardoor de werking zou verbeteren.
Uit het ontwerporganigram kwam naar voor dat het verantwoord was om enkel de vergaderzalen en de cluster ‘betonproducten’ van de rest te isoleren. Als gevolg hiervan bleek al snel dat de kantoorruimte op de verdiepingsvloer groter en bijgevolg prioritair zou zijn tegenover de gelijkvloerse. In plaats van dit onevenwicht architecturaal te herstellen, opteerden we om de feiten te accepteren en dit ook expliciet duidelijk te maken in de uitwerking van twee volumes, haaks en onevenwichtig ten opzichte van mekaar. Door een gedeeltelijke verlaging van het vloerniveau van het gelijkvloerse volume, “schuift” dit (secundaire) volume onder de architecturaal primerende verdieping door. De verschillende gevelbekledingen (thermo-hout voor het secundaire volume en quartz-zink cassettes voor het primaire volume) benadrukken deze opzet. De grijze strook in sierbepleistering die de twee volumes scheidt, is dan weer cruciaal voor hun onderlinge integratie. Op een eerlijke manier toont dezelfde grijze sierpleister-afwerking ook de redelijk spectaculaire structuur die toelaat dat aan beide zijden de verdiepingsvloer 6m meter vrij overkragen.
In de toepassing van duurzame technieken (geothermie, actieve klimaatplafonds, photovoltaïsche panelen,…) was het gebouw een echte voorloper waardoor het na meer dan 10 jaar nog steeds méér dan beantwoordt aan de epb-eisen die vandaag gelden.
Zellik, 2008-2009
bouwheer I vzw Copro
oppervlakte I 2000 m2
budget I € 3 500 000
aannemer I nv Cosimco



