Borgt-Grimbergen
De oorsprong van deze school gaat terug naar de Zusters van Vorselaar die zich in het begin van vorige eeuw in het gehucht Borgt vestigden en er de meisjesschool stichtten. Als onderdeel daarvan was het kleuterschooltje een achterin gelegen, vrijstaand gebouwtje en het gebouw definieerde daardoor de speelplaats. Decennia lang bleef de school in verhouding staan tot de bevolking van het dorp er rondom. Een bevolkingstoename echter trok zich eind vorige eeuw op gang en gaat tot de dag van vandaag eigenlijk gestaag verder door.
Diverse verbouwingen en uitbreidingen van zowel gebouw als omgevingsaanleg (eetzaal, burelen, fietsenstalling, aparte speelplaats kleuters versus lager school…) moesten hier het hoofd aan bieden. Het kleuterschooltje zelf bleef daarbij onaangeroerd, doorstond alle evoluties…tot vandaag blijkt dat het ook niet meer voldoet en afgebroken en door nieuwbouw vervangen dient te worden. Lees meer...
We vonden het belangrijk deze historiek van de school te kennen en te analyseren, evenals de wijze waarop men in de diverse periodes aan de alsmaar evoluerende omstandigheden oplossing gaf of althans er probeerde aan te geven om aldus niet de zoveelste fragmentarische ‘aanpassing’ in gang te duwen. We wilden m.a.w. dit project minstens fundamenteel en duurzaam verankeren in de layout van de school als een geheel.
Net zoals het vorige gebouw, diende het nieuwe ontwerp zich te situeren tussen het hoofdgebouw en het park en net zoals het vorige gebouw vooral de ruimte tussenin vorm gaf en aldus de originele, kleine versie van de school definieerde, was het voor ons belangrijk dat ook de hernieuwbouw-versie hetzelfde zou bereiken ten aanzien van de school anno 2022 én daarna.
Anders dan voorheen echter, kozen we ditmaal voor een compleet cirkelvormig gebouw. Voordeel hiervan is dat we het aangrenzende park nu echt als troef kunnen uitspelen. De vorm drijft geen wig meer tussen hoofdgebouw en park maar is er het verbindende element toe; het opent er maximaal het zicht op en stimuleert de interactie tussen speelplaats en park.
De ronde vorm van het gebouw is zeker ook geen nadeel voor lokaalindelingen. In tegenstelling tot lagere-schoolklassen, worden kleuterklassen immers niet lineair maar met deelruimtes ingericht. Een asymmetrische gang die zich dwars doorheen het volume splijt, is de horizontale en verticale circulatieruimte maar is ook een belevingsruimte op zich.
Lichtheid en transparantie zijn ook de sleutelbegrippen voor wat de gevelbehandeling betreft : een witte binnenschil met maximaal grote raampartijen wordt omringd door verticale houten vinnen die het zicht van buiten naar binnen enigszins toch limiteren en die van binnen naar buiten toe de glaspartijen vrijwaren van overbezonning.
Alhoewel het project (budgettair) niet onmiddellijk in uitvoering kan gaan, zijn we zeer verheugd dat het gemeentebestuur definitief gekozen heeft voor deze doordachte langetermijnsoplossing en mits enig uitstel er zich toe geëngageerd heeft het project onverminderd te zullen realiseren.