Verbouwing B

Boortmeerbeek, 2015 Woningbouw in Vlaanderen, jaren 1970 had doorgaans weinig architecturale waarde.  De moderniteit van de decennia daarvoor maakte plaats voor een wijd verspreide pseudo-architectuur en dit tot diep in de jaren 1980.  Uitzonderingen zoals deze woning, in 1970 ontworpen door architect Pfeiffer, bevestigen echter de regel : een strak volume met plat dak en […]

Lees meer "Verbouwing B"

Woning V – M

Vossem, 2014 Het hellende dak betekent een meerwaarde voor de ruimtebeleving in de leefruimte, voor de architecturale compositie van beide volumes en voor de integratie van het bouwvolume tussen de omliggende woningen. De oriëntatie maakt het bovendien ideaal voor de plaatsing van fotovoltaïsche panelen. In deze ogenschijnlijk eenvoudige compositie van volumes schuilt een doordacht functioneel en […]

Lees meer "Woning V – M"

Woning V – F

Rotselaar, 2016 Het grote hoogteverschil op het perceel en de oriëntatie vormen de parameters die voor dit ontwerp geleid hebben tot een niet alledaagse compositie van de woning. De leefruimtes en de slaapvertrekken situeren zich hoofdzakelijk op de eerste verdieping rond een centraal terras/atrium met zwembad. Hierdoor wordt deze verdieping ervaren als loft. Het huis is […]

Lees meer "Woning V – F"

Woning S – N

Grimbergen, 2011 Alhoewel het volume van de bestaande woning traditioneel en simpel was, vonden we er niks logisch aan: inplanting langsheen de korte zijde van het (hoek)perceel (waardoor weinig geprivatiseerde tuinopstelling langsheen de lange zijde van het perceel) en kelder op niveau van de straat maar niet toegankelijk vanaf de straat. Reden genoeg om alles […]

Lees meer "Woning S – N"

Campus Irena V – extension

Om een antwoord te bieden aan een prangend tekort aan studentenhuisvesting geeft de ULB in 2009 de opdracht aan de ontwikkelaar van het bestaande campusgebouw om een uitbreiding te realiseren op hun site. De uitbreiding voorziet in een maximaal aantal energetisch efficiënte wooneenheden die kunnen gerealiseerd worden op een stedenbouwkundig verantwoorde manier. Geen evidente opdracht, […]

Lees meer "Campus Irena V – extension"

Residentie Evaya

Naast het Sint-Maartensdal te Leuven, op een centrumlocatie van de stad, werden klascontainers gesaneerd in functie van een stadsinbreidingsproject.  Het stedelijk weefsel is er verdicht door de bouw van een hoog hoofdvolume met 47 appartementen, en een laag volume met 12 individuele, grondgebonden woningen. Leuven, 2009-2011 bouwheer I Eckelmans Lovania Projects nv / Hooyberghs nv […]

Lees meer "Residentie Evaya"

Woon-winkelgebouw Aramis

Op een commercieel belangrijke hoek van Vilvoorde centrum, was de nv Intervest Retail in het bezit gekomen van een aaneenschakeling van panden met commerciëel gelijkvloers en leegstaande verdieping(en).  Het stadsbestuur stimuleerde de heropwaardering van die woonfuncties en dit nieuwbouwproject is het centrum van Vilvoorde inderdaad zeer ten goede gekomen.  Op het gelijkvloers en de eerste […]

Lees meer "Woon-winkelgebouw Aramis"

Site Gryson

De Gryson-site is gelegen in Anderlecht, op de kruising tussen een industriële, een residentiële en een academische zone. Het programma van de wedstrijd weerspiegelt deze gegevens: er wordt gevraagd naar een mix van passieve sociale woningen, studentenhuisvesting en KMO-zones op een terrein van ongeveer 1,76 hectare. Alle wooneenheden dienen standaard te voldoen aan de passiefstandaard. […]

Lees meer "Site Gryson"

Bedrijvencomplex Wingtower

Dit project situeert zich op een site langsheen de centrale weg van de industriezone ‘Wingepark’ te Rotselaar.  Het betreft een bedrijvencomplex, dat programmatorisch ingevuld wordt overeenkomstig de evolutie en trend waar bedrijven tegenwoordig behoefte aan hebben.  In dat opzicht merken we een verschuiving van minderwaardige loodsgebouwen met een kantoorinvulling, naar een hoogwaardigere architectuur; hetzij geïntegreerd […]

Lees meer "Bedrijvencomplex Wingtower"

Kantoorgebouw Copro

COPRO is een controle-instelling die bouwproducten certificeert en controleert bij de respectievelijke producenten. I.f.v. die bouwproducten organiseert ze zich in “bedrijfsclusters”. (betonproducten, asfaltproducenten, granulaten, natuurstenen, kunststoffen en metalen).  Elke opdeling blijft echter artificieel, er zijn overlappingen, er is gemeenschappelijke know-how en vooral nood aan interne communicatie. De toenmalige kantoren van Copro waren hier allesbehalve op […]

Lees meer "Kantoorgebouw Copro"

Bedrijfsgebouw Bumaco

Aan een steenweg in Vlaanderen, in casu in Rotselaar langsheen de verbindingsweg E314 – Werchter en begrensd door de spoorlijn Leuven – Diest en door de Danone-site, ontwikkelde de bvba Bumaco, een typisch Vlaams en succesvol KMO-bedrijf, haar definitieve vestiging. Visibiliteit en commercie zijn in zulke opdrachten basisbehoeftes en meestal vertaalt dit zich in minderwaardige […]

Lees meer "Bedrijfsgebouw Bumaco"

Verbouwing F

Zichem, 2020 De afwerking en inrichting zijn gericht op licht en openheid. Er werd gekozen voor open keukens. Ze vormen één geheel met de leefruimte, de ruimtes vloeien in elkaar over, een effect dat versterkt wordt door de doorlopende vloer. We opteerden voor wit als basiskleur voor beide appartementen. De kleur wit vormt een blanco […]

Lees meer "Verbouwing F"

Geriatrisch Centrum Magnolia

Jette, 2018 Alhoewel de mogelijkheden planmatig zeer beperkt zijn, voeren we toch een vrij ingrijpende verbouwing uit ten behoeve van (een grotere) badkamer en dit over drie verdiepingen. Een tweede speerpunt betreft leefruimtes waar je vanuit de liften letterlijk met de deur in huis valt. Zonder echt fysieke barrières te bouwen, maar op gevoelsmatige wijze […]

Lees meer "Geriatrisch Centrum Magnolia"

WZC Nazareth

Ukkel, 2018 De voortschrijdende inkrimping van de kloostergemeenschap leidt tot overeenkomstige herbestemmingen van lokalen en oppervlaktes. Na een aantal eerdere ingrepen en verbouwingen, bleek de interieuraanpak daarbij steevast wat stiefmoederlijk behandeld en dreigde het rusthuis de aansluiting met de nieuwe tijdsgeest kwijt te spelen.

Lees meer "WZC Nazareth"

WZC Betlehem

Herent, 2017 (ontwerp) De interieuraanpak van deze nieuwe beddenvleugel aan het WZC Betlehem te Herent, richt zich specifiek en hoofdzakelijk naar dementerende bewoners. Hoewel huiselijkheid een basisgegeven is, spelen voor deze bevolkingsgroep ook nog andere aspecten zoals herkenning en duidelijkheid. Architectuur? Klik hier

Lees meer "WZC Betlehem"

Uitbreiding basischool St. Jozef

Strombeek-Bever, 2016 Voor de Sint Jozefsschool zal in de komende jaren een extra leerlingencapaciteit gecreëerd dienen te worden. Een nieuwbouwuitbreiding zal soelaas brengen, tijdens de bouw zelf creëert ze echter (nog) méér ruimtegebrek. De klassieke tijdelijke oplossingen werden onderzocht maar hebben tal van nadelen. Een alternatieve oplossing bood zich aan in het nabijgelegen parochiecentrum ‘Ons […]

Lees meer "Uitbreiding basischool St. Jozef"

Woning R

Beigem, 2016 (ontwerp) Een nieuwe kamer hoge glazen deur nodigt rechtstreeks uit naar de eetruimte en de openheid van de zitruimte naar de tuin heeft wordt enkel daartoe voorbehouden. Tegelijk wordt een donker gangetje van die inkomhal door de leefruimte ingelijfd waardoor die niet alleen vergroot, maar tevens gevrijwaard wordt van een overkill-circulatie naar de […]

Lees meer "Woning R"

WZC Betlehem – Passerelle en omgevingsaanleg

Dat de oorsprong van het WZC Betlehem bij de congregatie Zusters Augustinessen van Leuven ligt, zit in het collectief geheugen van iedereen die er bij betrokken is.  Dat het rusthuis–net als de westerse maatschappij zelf- intussen geseculariseerd is, is evolutie.  Niks mis mee nochtans om het verleden niet (helemaal) los te laten.  Hoewel er geen […]

Lees meer "WZC Betlehem – Passerelle en omgevingsaanleg"