Het beheer van een gebouwencomplex zoals in casu de St. Jozefsschool te Strombeek-Bever is tegelijk een privilege en een dagdagelijkse zorg. Sinds we, te samen met het bureau Staarc bvba, in 2010 al, de site in studie kregen, werden diverse kleinere opdrachten uitgevoerd om de conformiteit aan regelgeving van de verschillende gebouwdelen en gebouwonderdelen in orde te brengen (brandveiligheid, asbestverwijdering, technische uitrustingen). Hierbij diende telkens de belangrijkste duurzaamheidsvraag te worden gesteld: is het sop de kolen waard en zo ja hoe? Lees meer...
Dat voor een aantal gebouwdelen het antwoord op die vraag negatief zou zijn, en afbraak en hernieuwbouw een juistere keuze zou zijn, was wel duidelijk. Een consensus over de precieze aflijning daarvan echter, werd pas in 2018 bereikt.
De vraag die zich in onze visie vervolgens stelde, was op welke wijze de afbraak van bepaalde volumes moet/mag/kan vervangen worden door nieuwbouw. De vraag stellen is ze deels al beantwoorden: tegelijk vernieuwend (letterlijk en figuurlijk) en respectvol (ten aanzien het gebouwencomplex als een geheel, alsook ten aanzien van de dorpskern waar de school een beeldbepalend voor is).
Het meest in het oog springend deel van het project is een nieuwe vleugel op de hoek van de site. De volumetrische contouren ervan spiegelen zich aan de kapel van de school. Tegelijk is de architecturale uitwerking ervan zeer hedendaags: een sculpturaal volume, integraal (gevels zowel als daken) in een witte kleur. Oud en nieuw als het ware als een yin yang symbool voor heden en toekomst.
Omdat we onvoldoende tevreden zouden zijn om het bij de zuivere architectuuropdracht te houden, namen we het initiatief om de ruimtes ook van binnenuit te boetseren. Het gebouw is ook de dagdagelijkse leefwereld van schoolkinderen en vanuit dat perspectief legden we de link tussen interieur en exterieur.
Strombeek Bever, 2019-2021
bouwheer I vzw Schoolcomité Sint-Jozef
oppervlakte I 3700 m2
budget I € 3 500 000
aannemer I Vandezande Construct bvba