Huldenberg, 2016
De bouwheer kocht deze woning niet omwille van uitwendige noch omwille van inwendige kwaliteiten. Het was de ligging die het hem deed. De landschappelijke kwaliteiten van deze locatie zijn dan ook overweldigend, de uitzichten, zonder overdrijving, fenomenaal. Nieuw bouwen is er stedenbouwkundig niet mogelijk; het zou ons inziens trouwens ook onder geen enkel beding verantwoord zijn. Lees meer...
Conceptueel waren we bijgevolg de mening toegedaan dat dit project de vormgeving van het bestaande huis diende te handhaven (het is de verantwoording voor het feit dat de woonfunctie er bestendigd kan worden) en dat bijkomende functionele behoeftes konden vervat te worden in een nieuw doch ondergeschikt volume.
De footprint van dit uitbreidingsvolume is echter ongeveer dubbel zo groot dan deze van het hoofdvolume. Dat het er toch ondergeschikt aan is dient dus letterlijk genomen te worden : het bevindt zich 1.70m lager en staat het zichtperspectief op het achterliggend groen niet in de weg. Van binnenuit sluit de uitbreiding wel op tuinniveau aan en ‘opent’ het zich er ook maximaal naar toe.
Het bestaand volume zelf werd op relatief eenvoudige wijze aangepakt; de ingrepen verraden de oorsprong niet en toch vinden de raamschikkingen ook aansluiting bij de strakke architectuur die we in het uitbreidingsvolume hanteren. Een open trap (die mits een verborgen schuifdeur toch kan afgesloten worden) verbindt bestaand met nieuw.
Het resultaat is een woning met een moderne en open beleving in een architectuur die mooi is op zich, maar tevens ook het landschap dient, versterkt zelfs.





