Herwaardering en uitbreiding van het groene karakter van de Wilgenhofsite staat centraal, de site wordt (in de bewoording van de jury) “een groene long in het centrum van Sint-Pieters-Leeuw, waar de gevraagde functies subtiel worden in ondergebracht”. Door nuttig gebruik van het bestaande hoogteverschil, blijft de grote parking ondergeschikt in de beleving, en wordt in dit overstromingsgevoelige gebied “geen buffercapaciteit opgeofferd […] zodoende verderop gelegen woonwijken te vrijwaren van wateroverlast”. Of nog: “Architecturaal is dit een zeer sterk concept, waarbij expliciet aansluiting wordt gezocht bij de architectuur van het aanpalende woonzorgcentrum, alsook met het omliggende park.” Lees meer...
De Wilgenhofsite is vlakbij het centrum van Sint-Pieters-Leeuw gelegen, tussen scholen, en naast een woonzorgcentrum en sociale woonwijk. De ene helft van de site omvat een ietwat verwaarloosd park met waardevolle bomen, de andere helft een ad-hoc ingericht parkeerterrein, met een hoogteverschil van zo’n twee meter tussen beide. Het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw wenst de site nieuw leven in te blazen, door er een kinderdagverblijf en lokaal dienstencentrum onder te brengen, en tegelijkertijd het groene karakter van de site te herwaarderen. Essentiële randvoorwaarden zijn het behoud van ruime parkeermogelijkheden en, gezien de ligging in een overstromingsgevoelig gebied, een totaalvisie op de waterhuishouding van de site.
Het bestaande park wordt opgewaardeerd, de oude gracht wordt omgevormd tot een tweede groenzone met ruime wadi, beide plekken worden met elkaar verbonden middels een nieuwe, groene as. Door deze nieuwe as te combineren met het hoogteverschil van de site, ontstaan twee volwaardige belevingsniveaus, waarbij het groene karakter steeds overheersend blijft op het gebouwde en de parking. Het kinderdagverblijf en lokaal dienstencentrum worden georganiseerd op niveau van het park, parkeren op niveau van de straat en de wadi. De gebouwen staan hoog en droog, de parking fungeert als ruime buffer bij wateroverlast in de buurt. De centrale as zorgt voor optimale toegankelijkheid tussen beide niveaus.
De toegang tot het dienstencentrum en het terras van de cafetaria worden gecombineerd in een multifunctioneel plein, aansluitend op het park en de petanquevelden. Het kinderdagverblijf wordt iets lager ingeplant, zodat een buitenruimte ontstaat in nauw contact met het park, maar tegelijkertijd op vanzelfsprekende wijze omsloten. Het hogere dienstencentrum sluit aan bij het woonzorgcentrum en de woonwijk, het lagere kinderdagverblijf markeert de toegang tot de site en sluit aan bij de school aan de overzijde van de straat. Baksteen en hout zijn een vertaling van de symbiose tussen architectuur en park.
Sint-Pieters-Leeuw, 2019 2e laureaat
omgevingsontwerp i.s.m D+A Consult