Beigem, 2012
Dit project betreft de verbouwing van een typische dorpswoning medio 20e eeuw, waar (planmatig) een aantal “moderne installaties” zoals keuken of centrale verwarming initieel aan ontbraken. Deze leemtes werden nadien dan vervat in aan de achterzijde van de woning uitdeinende bijgebouwen. Een oplossing die heden ten dage “in” is bestaat erin al die annexe gebouwtjes af te breken en te vervangen door een nieuw annex gebouw, als het even kan met een groot schuifraam en een open keuken. Lees meer...
Onze visie op dergelijke situaties is dat de kwalitatief betere oplossing er in bestaat de verbouwing integraler aan te pakken. Ons doel is m.a.w. om een integratie te verwezenlijken tussen bestaand en nieuw met als resultaat een twee-eenheid: wat overblijft van de bestaande toestand hoeft niet verloochend te worden, wat nieuw is wordt er echter fundamenteel mee verweven.
In dit project volgde de bouwheer dit uitgangspunt en konden we de functies van de woning helemaal omdraaien. Op het gelijkvloers: voordeur aan de zijkant, keuken vooraan i.p.v. voorheen achteraan. Op de verdieping: uitbreiding van het nachtgedeelte met een tweede badkamer en slaapkamer met dressing. Op de tweede verdieping: implementering van een tweede binnentrap en optimale benutting van de dakruimtes.
Omdat de zuidwest georiënteerde achtergevel oververhitting riskeert, opteerden we ervoor om het gelijkvloers gedeelte ervan te voorzien van een inpandig terras met zicht op de tuin. De verdieping (slaapkamer) heeft een uitpandig terras met diagonaal zicht op een groen binnengebied.
Aan de zijkant valt de zwevende balk die er voor zorgt dat het effectief nieuw gedeelte van de verbouwing het nodige evenwicht krijgt met de rest van de woning die qua gevelbehandeling (aluminium buitenschrijnwerk en witte crepi) uniform behandeld wordt.



