Tervuren
De noordwestelijke georiënteerde tuinzone stond ons niet in de weg om de wens van de bouwheer, voor een zuidgerichte leefruimte, te verwezenlijken. Dankzij een L-vormig bouwvolume ontstaan er buiten twee verblijfsruimtes: een noordwest gerichte tuin en een zuidwest gericht terras. Het achterste been van de L-vorm omsluit de volledige leefruimte, die met grote raampartijen maximaal aansluit op beide buitenruimtes, en ze ook met elkaar in interactie brengt. Lees meer...
In het korte stukje van de L-vorm, aan de straatzijde worden de nachtzone en utilitaire functies ondergebracht. Ter hoogte van de overgang tussen dag- en nachtzone voorzien we een split-level, wat de interactie tussen het terrein en de beleving binnenin versterkt: de garage sluit aan op het straatniveau, de leefruimte op het niveau van de twee buitenruimtes, en de nachtzone bevindt zich daarboven. Dit verschil in beleving wordt nog eens extra benadrukt in de plafondhoogtes: beperkter voor de gestapelde nachtzone en garage, ruimer voor het volume van de leefruimte.
Het totaalconcept voor deze woning kwam tot stand door een combinatie van de oriëntatie, de helling van het terrein en de wensen van de bouwheer. Het ontwerp was een continue wisselwerking tussen interieur en exterieur, opdat de kwaliteiten van het terrein optimaal zouden interageren met de beleving in de woning.
Deze zoektocht naar een evenwichtige en gepaste verhoudingen werd ook verdergezet aan de buitenzijde. Door de materialen toe te passen in een lagenstructuur, wordt de horizontaliteit van het middelste volume benadrukt en de integratie in het straatbeeld bevorderd. De bovenbouw krijgt een lichte, witte buitenbepleistering en blijft zodoende subtiel. De middelste laag krijgt een lichtgrijze gevelsteen, en brengt zo de nodige massiviteit en gewicht in het volumespel. De andere woningen in de straat werden voorzien van een plint in een ander materiaal die zich inschuift in het hellend terrein. Met een houten gevelbekleding geven we hieraan een hedendaagse interpretatie, zonder de nadruk op het middelste volume te verliezen.
Door de doorgedreven isolatie en luchtdichtheid, balansventilatie, zonnepanelen en geothermie is deze woning vanzelfsprekend technisch duurzaam. Bestaande en waardevolle bomen werden maximaal behouden, ook in de voortuin. Zo gaat het groene karakter van het perceel niet verloren, en krijgt het terras ook de nodige privacy en natuurlijke zonnewering. De oude, grote bomen maken de aanwezigheid van de nieuwe woning haast ‘vanzelfsprekend’, alsof ze er altijd al gestaan heeft (of had moeten staan).
Interieur? Bekijk het hier

