Zichem, 2018
De woning past letterlijk en figuurlijk in de rij. Ze is opgetrokken op een breed perceel, op de rand van de dorpskern en tussen twee wachtgevels; een rijwoning dus. De grote breedte is echter uitzonderlijk in het straatbeeld, wat de figuurlijke inpassing niet vanzelfsprekend maakt. Bovendien ligt het perceel net ter hoogte van een richtingsverandering in de straat. Lees meer...
Integratie realiseren we door de breedte en richtingsverandering optimaal te combineren. Enerzijds is er een hoofdvolume in baksteen, met breedte gelijkaardig aan die van de andere, grootste woningen in het straatbeeld; en anderzijds een tussenvolume in leien. Hoe meer je de woning binnendringt, hoe meer beide volumes en richtingen in elkaar verweven worden, om uiteindelijk in de leefruimte samen te komen. Het nevenvolume beperkt zich tot de garage en bovenliggende slaapkamer; het hoofdvolume omvat de belangrijkste leefruimtes en krijgt bijgevolg achteraan de volledige perceelbreedte. De richtingsverandering wordt ook achteraan benut, waardoor de breedte van de tuin optimaal beleefd wordt in het interieur, en tegelijkertijd ook een beschut terras ontstaat.
De woning is duurzaam op technisch vlak (compact, goed geïsoleerd, meerdere vormen van hernieuwbare energie), maar ook in haar programma en organisatie: ze is ontworpen voor haar huidige eigenaars en hun (klein)kinderen; voor eventueel toekomstige noden van de eigenaars (mochten ze ooit hulpbehoevend worden zijn voorzieningen getroffen om gelijkvloers wonen mogelijk te maken); maar ook voor toekomstige eigenaars (de structuur is voorzien op verdere uitbreiding).
In het totaalconcept van deze woning wordt in het volledige ontwerp- en bouwproces dan ook bijzondere aandacht gegeven aan bouwkundige details, met oog op zowel beleving als toegankelijkheid. Een voorbeeld hiervan is hoe schuifraam, rolluik en watergoot gecombineerd worden tot een drempelloze overgang tussen leefruimte en terras.







