Deze woning ligt in het landelijke Nederokkerzeel, op de rand met landbouwgebied waar het aan noord- en oostzijde mooi open zicht op heeft. De opdracht diende zich aan als een verbouwings- en uitbreidingsproject met als doel er een ruime en hedendaagse eengezinswoning van te maken. Hoe -op verantwoorde wijze- het bestaande amalgaam aan bouwvolumes daar naar toe te transformeren was geen evidente uitdaging. Lees meer...
Enerzijds is integrale afbraak en hernieuwbouw stedenbouwkundig en economisch onverantwoord, anderzijds dient grondig onderzocht en geëvalueerd worden wat verbouwingswaardig is en wat niet. Tot slot staan we voor het dilemma hoe in het eindresultaat architecturale eenheid te vinden tussen oud en nieuw.
Het ontwerp ontdoet het hoofdvolume van haar perifere bijgebouwen en wendt het -opzettelijk zonder al te veel aanpassingen- verder aan als functioneel onderdeel van een nieuw totaalconcept. Ter linker zijde van dit hoofdvolume voorzien we een volledige nieuwbouw, en tussen beide in, een ‘schakelvolume’. De materialisatie (hout, combinatie van horizontaal en verticaal metselwerk, buitenschrijnwerk) bewerkstelligt een eenheid die in verhouding staat tot zowel de bebouwde als de niet bebouwde omgeving. Tegelijkertijd blijft het initiële huis er duidelijk in herkenbaar en zodoende wordt het totaalplaatje een symbiose-project : bestendiging van het waardevol bestaande en integratie daarvan in een nieuw totaalconcept met focus op beleving, veel licht en ruimte, en op het groene uitzicht gericht.
Evidente prioriteit is er, zowel in het nieuwbouw- als verbouwingsgedeelte, ook voor technische duurzaamheid: compactheid van de isolatieschil van (de te verwarmen delen van) het gebouw, geothermische warmtepomp, balansventilatie, zonnepanelen,..