De uitdagingen bleken niet min, het resultaat is echter verrassend eenvoudig: een compact volume van twee bouwlagen, dat de helling ingeschoven wordt. De woning is hedendaags en strak, maar blijft tegelijkertijd ook discreet door maximaal rekening te houden met de impact van de bouwvolumes en -hoogtes op hun onmiddellijke omgeving. Lees meer...
De woning bevindt zich op één van de laatste onbebouwde percelen van een oudere verkaveling, vlakbij de dorpskern. Het dorp bevindt zich op een berg, wat zich vertaalt in een steile hellingen, ook op het eigen perceel. De woning springt in het oog met haar zwart-wit materiaalgebruik en strakke afwerking, tegelijkertijd integreert het volume zich in de woonwijk door terug te springen op de hoeken, en zo de kroonlijsthoogte te beperken. Zo ontstaat op beide teruggesprongen hoeken een vergezicht op de omgeving: het éne wordt beleefd vanop een dakterras grenzend aan de leefruimte, het andere doorheen een hoekraam in de keuken. Omgekeerd gaan we daar waar het niet stoort met het volume net de hoogte in, om extra ruimtelijkheid in de leefruimte te creëren. Extra belevingswaarde wordt ten slotte gerealiseerd door een centrale lichtstraat, die middels een vide zenithaal licht brengt tot in de kern van de half ingegraven woning.
Centraal in het totaalconcept van de woning staan minimalistische detaillering en afwerking van exterieur en interieur, en afstemming ervan op elkaar. Het glas-op-glas hoekraam vormt een uitzichtpunt vormt op de omgeving, en wordt tegelijkertijd ook naadloos ingepast in het keukenontwerp. Het drempelloos doortrekken van materiaalgebruik tussen leefruimte en dakterras maakt samen met een ingewerkte luifel het buitenleven vanzelfsprekend.
De duurzame kant van het ontwerp schuilt hier in doorgedreven gebruik van hernieuwbare energie, maar ook in het afwerken van de goed uitgeruste woonwijk.