Kort na de realisatie van ‘project 3’ (zie hier) werd ook het ontwerp gemaakt voor het vierde project hetwelk tevens het voorziene sluitstuk is van een masterplan dat reeds in 1997 werd opgesteld. De architecturale opdracht is dezelfde dan die van project 3 met dien verstande dat het hier 168 woonentiteiten betreft (in project 3 waren het er 117) en dat de locatie volledig decentraal is. Lees meer...
De bewoners van dit vierde project hebben een zwaar zorgbehoevend profiel en één afdeling richt zich naar mensen met ook een specifiek psychologisch ziekteprofiel.
Uiteraard laten we ons niet zondermeer verleiden tot het maken van kopies van eerdere oplossingen. We stellen alles opnieuw in vraag te beginnen met de zorgvisie die de bouwheer voor haar bewoners tot doel stelt. Voor zover anderzijds de conclusies van eerder denkwerk nog steeds relevant blijft, zou het fout zijn die om gratuite redenen overboord te gooien. In casu liggen alleszins de analyses en conclusies die aan de basis van project 3 lagen, zoals doorzicht naar het park toe en de integratie met het hoofdgebouw, ook aan de basis van dit ‘project 4’.
Andere elementen zijn volledig nieuw. Daar waar project 3 een campusmodel is bijvoorbeeld (gebouw in een park), is dit project door haar ligging kort langsheen de Bijlokstraat, stedenbouwkundig verschillend. Dit project heeft bijvoorbeeld een straat- en een tuinzijde, en de kloostermuur is niet langer de afbakening van de site (de gevel is namelijk zelf).
We zochten in dit vierde project bijgevolg de balans tussen aansluitingspunten met de vorige projecten en zaken die fundamenteel anders liggen. In de architecturale vertaling ligt de focus op het creëren van eenheid in verscheidenheid, het voltooien eerder dan dat het differentiëren, het maken m.a.w. van een synthese.
Interieur? Klik hier
Herent, 2017-2020
bouwheer I Fac Similiter vzw – RVT Betlehem
oppervlakte I 10 000 m2
budget I € 20 600 000
aannemer I Eiffage AB






